Välkommen till Golf i Hassela
Vy frn hl8 kopia 2

Hasselabygdens GK

Vår bana ligger belägen ca 2 km från centrala Hassela (efter vägen mot Delsbo) och är en bana i mycket naturskön miljö
 omgiven av skog, vatten och ängsmark. Banan som är par 70 är ganska kort med ett flertal korta par 4:or som ger dig möjligheten att göra både birdies och eagles. Banrekordet är på 67 slag och innehas av Lucas Åman Timrå GK.
På vår bana har man även möjlighet att spela Pay & Play i sällskap med spelare med officiellt hcp under vissa tider.
Nytt för i år 2019 är att man kan boka spelkompis via facebook om man vill gå ut på banan och saknar medspelare.

Aktiviter
Måndagsgolfen, golf för er som vill passa på och  spela med några andra från klubben eller annan klubb. Samling vid klubbstugan kl. 10.00 där man delar in sig i  2-, 3- eller 4-bollar och bestämmer speltyp. Ingen avgift och inga priser endast ett trevligt spelhumör. Alla välkomna medlemmar som gäster.  Gäster betalar greefee som vanligt.
Klubbgolf onsdagar, start 18.00  Spelform bestäms inan start  Samling klubbstugan. Startavgift 50 kr inklusive fika.
Grönt kort utbildning för nybörjare, se fliken kurser
Juniorgolf, golfträning för juniorer som vill ta grönt kort och kanske tävla i GH-distriktets juniorserie eller att umgås med trevliga ungdommar och bli en bättre golfare.
Tävlingar arrangeras varje år, se fliken tävlingar
KM klubbens prestigetävling, se fliken tävlingar
Saknar ni några aktiviteter hör gärna av er till styrelsen eller någon ni känner i klubben. 
 
Klubbens ambition är att presentera banan och klubben  i sådant skick och form så att alla typer av golfare attraheras till att besöka oss som greenfeegäster eller att man väljer att bli medlem i vår klubb.
För att kunna lyckas med detta tror vi på ett stort engagemang från banpersonal och frivilligt arbete från klubbmedlemmar. Banans kvalitét kommer med andra ord att vara prio1 för vår klubb.

Klubbens Historia
K-A Westerberg grundare av Hasselakollektivet och vår natursköna golfbana
hasselakollektivetKlubbstuga Golf Cafe
Kort historik beskriven av K-A Westerberg genom Kenneth E KA Westerberg grundade hösten 1969 Hasselakollektivet, ett hem där ungdomar med missbruk, kriminalitet och annan problematik fick hjälp och stöd till ett nytt liv. Han var en nytänkare och pionjär inom detta område. Westerbergs ursprung var från arbetarklassen. Han valde också idrotten, då fotboll, ishockey, bandy, idrott, gymnastik och där han själv menar att han var en mycket duktig fotbollsmålvakt uppe i födelsestaden Umeå. En militär karriär bidrog till den akademiska utbildningen, samt utvecklade Westerbergs tidigare idrottsledaregenskaper till ett ledarskap som skulle forma den lyckade verksamhet han byggde upp genom åren. KA hamnade i Stockholm som föreståndare, idrottslärare etc på en Internatskola och redan här kom han i kontakt med golfen. Hans svärfar spelade också golf. Golf var på sextiotalet en sport för överklassen, men tack vare Ingemar Stenmark och Björn Borgs framfart i andra socialt klassade idrotter såg KA redan då att möjligheten att golf kunde bli en sport för alla. När KA då med familj och flyttlass styrde kosan från Stockholm till Hälsingland, fanns det en stor vilja att förändra livsvillkoren för de mest utsatta i samhället. Politiskt engagerade sig KA lokalt men också i regional- och rikspolitiken.

Golfbanan, från tanke till verklighet. KA med familj, personal och ungdomar från Hasselakollektivet, blev redan tidigt på 70-talet medlemmar och aktiva i Hudiksvalls Golfklubb. Här hittade KA kärleken på allvar till denna härliga sport! Under många somrar där KA stod och funderade över livet och tingen, spejande över den idylliska miljö som fanns runt Kollektivet, kom ofta funderingarna tillbaka –”Kanske jag skulle kunna bygga en golfbana här!” Han kontaktade också Iggesunds bruk gällande arrende av marken. Politiskt korrekt var det inte, denna ”moderatbandy”, men KA, socialdemokrat med ursprung i arbetarrörelsen, menade framför allt att de ungdomar som var placerade på kollektivet skulle i sin upprättelse mot samhället få möjlighet att introduceras i denna sport. Sagt och gjort! Ännu en gång vågade Westerberg lita till sin intuition, han startade bygget vintern 1990 – 1991! (De första 9 hålen – nuvarande 9-10-11-12-13-14-16-17 samt 18) Personal och ungdomar var med från allra första början. Naturligtvis hyrdes kompetens in, och då många bybor med traktorer, skogsmaskiner och annat kunnande. KA menar också att utan sin livskamrat Gunsan hade inte Hasselakollektivet eller någon golfbana blivit verklighet!

1991 Ranchen samt övningsgreen och green 8 byggdes. 1992 öppnades de första 9 hålen för allmänheten. 1993 Nuvarande green 1 byggdes 1994 Caféstugan byggs 1997 Green 15 byggs 1997 Bana 3,4,5 och 6 byggdes (togs i bruk 1999) 1997 7:ans green byggdes 1999 Caféstugan byggs ut 2003 Par 6 banan delades upp i 2 banor och 2:ans green byggdes. (Nuv. hål 2 och 3)

Kuriosa 1969 planterade KA träd tillsammans med första kullen av elever, som han sedan fällde för att bygga golfbana! (Hål 2-3-4-5-6) Golfkontoret låg från början i Kollektivets lokaler. KA spelade ned sig till 18 i hcp. Många personer finns att nämna i denna fantastiska resa, som politiker i Hassela och alla andra bybor, INGEN NÄMND OCH INGEN GLÖMD
Slutord Ja det är många som har varit viktiga i byggandet av en golfbana mitt i skogen. Av en socialdemokrat med visioner samt ett politiskt engagemang för ett bättre samhälle för alla. Westerberg förstod tidigt att golfbanan var det som kunde knyta hela bygden tillsammans. Undertecknad började arbeta 1997 och såg golf som en märklig sport. Provade för 2,5 år sedan och är nu en passionerad spelare på den mark där KA stod på 70-talet och pratade med sig själv om en vision för framtiden. En vision som blev verklighet och detta år byter skepnad. Klubben tar över ägandet och vi byter namn till Hasselabygdens GK, ett passande namn sett ur ett historiskt perspektiv, eller i ur ett KA perspektiv… det som förenar hela Hasselabygden!
Hassela 2013-03-12
Vid anteckningarna Kenneth Engström
Styrelsen Hasselabygdens GK